Pembuatan Disinfektan dari Bahan Alami untuk Meminimalisir Penularan Covid-19

Budiman Budiman(1Mail), Anugrah Yusuf Arisman(2), Sulfidar Sulfidar(3), Muhammad Arsyad(4),
(1) Institut Agama Islam Negeri Pare Pare, Indonesia
(2) Institut Agama Islam Negeri Pare Pare, Indonesia
(3) Institut Agama Islam Negeri Pare Pare, Indonesia
(4) Institut Agama Islam Negeri Pare Pare, Indonesia

Mail Corresponding Author


DOI : https://doi.org/10.30604/well.0202.8200099

Full Text:    Language : id

Abstract


This research was conducted to produce disinfectants made from natural aims to reduce Covid-19 transmission for people who are less able. Where in minimizing the spread of one of them washing hands using disinfectants. The results of the research are betel leaf, lemon, and water can be made in preparation as a disinfectant. This research was carried out through various sources including books, the internet, and journals and research by others. It is expected that the results of this study can provide education to the public so that they maintain better health and personal hygiene to reduce the increase in the spread of Covid-19, especially in Indonesia.


Keywords


Covid-19; Disinfektan; Edukasi; Disinfectant; Education

References


Andriani, N. P. (2017). Pemanfaatan Ekstrak Daun Sirih Sebagai Larutan Kumur Dengan Penambahan Ekstrak Jeruk Nipis. Universitas Muhammadiyah Surakarta, 7.

Astari, L. (2020, Maret 20). GridFame.id. Retrieved Juni 12, 2020, from Meski Tanpa Alkohol, Faktanya Daun Sirih Bisa Jadi Bahan Hand Sanitizer yang Tak Kalah Ampuh Untuk Virus Corona! Begini Cara Membuatnya: https://fame.grid.id/read/462069561/meski-tanpa-alkohol-faktanya-daun-sirih-bisa-jadi-bahan-hand-sanitizer-yang-tak-kalah-ampuh-untuk-virus-corona-begini-cara-membuatnya?page=all

Berlian, Z., Fatiqin, A., & Agustina, E. (2016). Penggunaan perasan jeruk nipis (citrus aurantifolia) dalam menghambat bakteri escherichia coli pada bahan pangan. Jurnal Bioilmi, 55.

Etika, N. M. (2020, Juni 23). Hello Sehat. Retrieved Juli 06, 2020, from Segudang Manfaat Daun Sirih Hijau dan Merah yang Sayang Jika Dilewatkan: https://hellosehat.com/hidup-sehat/fakta-unik/manfaat-daun-sirih-hijau-sirih-merah/

Ismi, S. (2016). Perubahan Dimensi Hasil Cetakan Alginat Setelah Dilakukan Perendaman dalam Air Perasan Jeruk Nipis (Citrus aurantifolia S.). Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara, 10-11.

Kurniawan, A. (2019, Januari 05). Pengertian Lingkungan Menurut Para Ahli. Retrieved Juni 11, 2019, from gurupendidikan: https://www.gurupendidikan.co.id/pengertian-lingkungan-menurut-para-ahli/

Muhlisin, A. (2019, Februari 22). Makanan Diet dan Sehat. Retrieved Juni 12, 2020, from Manfaat Jeruk Nipis dan Kandungannya, Terbukti Ilmiah: https://www.honestdocs.id/kandungan-manfaat-jeruk-nipis-bagi-kesehatan-kecantikan

Nur Rohim Y, A. R. (2020). Kebijakan Pemberlakuan Lockdown Sebagai Antisipasi Penyebaran Corona Virus Covid-19. Jakarta: FSH UIN Syarif Hidayatullah Jakarta.

Nur Rohim Yunus, A. R. (2020). Kebijakan Pemberlakuan Lockdown Sebagai Antisipasi Penyebaran Corona Virus Covid-19. Jurnal Sosial & Budaya Syar-i, 228.

Putri, N. H. (2019, Juni 12). Ambil Manfaat Jeruk Nifis dan Air Perasannya yang Melimpah.

Putri, N. H. (2019, September 19). SehatQ. Retrieved Juni 12, 2020, from Ambil Manfaat Jeruk Nipis dan Air Perasannya yang Melimpah: https://www.sehatq.com/artikel/ambil-manfaat-jeruk-nipis-dan-air-perasannya-yang-melimpah

Putri, N. H. (2019, September 19). SehatQ. Retrieved Juni 12, 2020, from Ambil Manfaat Jeruk Nipis dan Air Perasannya yang Melimpah : https://www.sehatq.com/artikel/ambil-manfaat-jeruk-nipis-dan-air-perasannya-yang-melimpah

Putri, Z. F. (2016). Uji aktivitas antibakteri ekstrak etanol daun sirih (piper betle l.) terhadap Propionibacterium acne dan Staphycoccus aures multiresisten. Indonesian Journal of Pharmaceutical Science and Technology, 4.

Putri, Z. F. (2016). UJI AKTIVITAS ANTIBAKTERI EKSTRAK ETANOL DAUN SIRIH (Piper betle L.) Terhadap Propionibacterium acne DAN Staphylococcus aure MULTIRESISTEN. Jurnal Dokter Gigi, 4.

Ramadhinta, T. M., Nahzi, M. I., & Budiarti, L. Y. (2016). Uji Efektivitas Antibakteri Air Perasan Jeruk Nipis (Citrus Aurantifolia) Sebagai Bahan Irigasi Saluran Akar Alami Terhadap Pertumbuhan Enterococcus Faecalis In Vitro. Jurnal Kedokteran Gigi, 126.

Sari, R., & Isadiartuti, D. (2006). Studi efektivitas sediaan gel antiseptik tangan ekstrak daun sirih (Piper betle Linn.). Majalah Farmasi Indonesia, 166.

Sari, R., & Isadiartuti, D. (2006). Studi efektivitas sediaan gel antiseptik tangan ekstrak daun sirih (Piper betle Linn.). Majalah Farmasi Indonesia, 167.

Sari, R., & Isadiartuti, D. (2006). Studi efektivitas sediaan gel antiseptik tangan ekstrak daun sirih (Piper betle Linn.). Majalah Farmasi Indonesia, 167-168.

Widyawati, A. D. (2013). Pencemaran Lingkungan. Pencemaran Lingkungan, 1-2.

Yuliana, Y. (2020). Corona virus diseases (Covid-19): Sebuah tinjauan literatur. Wellness And Healthy Magazine, 2(1), 187 - 192. Retrieved from https://wellness.journalpress.id/wellness/article/view/21026

Yunus, N. R., & Rezky, A. (2020). Kebijakan Pemberlakuan Lockdown Sebagai Antisipasi Penyebaran Corona Virus Covid-19. Jurnal Sosial & Budaya Syar-i, 228.


Article Metrics

 Abstract Views : 136 times
 Fulltext Downloaded : 83 times

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.